Familielening terugbetaald!

geplaatst in: Doelen, Plannen, Sparen, Terugblik | 11

 

Eind deze week sluiten we 2016 definitief af. Er blijft niet zoveel tijd meer over. Daarom ben ik heel blij dat ik vandaag prioriteit nr. 1 van mijn bijgewerkte doelen voor 2016-2017 heb kunnen realiseren. Met een overschrijving van 5.635 € heb ik de familielening terugbetaald. Zoals gepland nog voor het jaareinde.

 

Terugblik

Als ik terugblik op 2016, dan zie ik een jaar vol grote kosten. Behalve de terugbetaling van de familielening stonden ook de vervanging van de ramen en de kosten voor het overzetten van de hypotheek op het programma. Allemaal samen goed voor meer dan 20.000 €. Zonder de hulp van mijn familie had ik dit niet tot een goed einde kunnen brengen. Ik ben dan ook heel dankbaar voor hun steun.

Maar behalve grote kosten waren er ook grote resultaten. Dankzij de nieuwe ramen is het comfortniveau in huis weer een stuk hoger. Door het overzetten van mijn hypotheek betaal ik maandelijks een stuk minder hypotheek af. Daarnaast is mijn totale restschuld voor het woonkrediet gedaald tot onder 90.000 €. Alleen maar goed nieuws dus.

 

 

En een vooruitblik

Het jaar 2017 wordt dan ook een jaar waarin ik mijn buffer en spaargeld weer op adem wil laten komen. Ditmaal zonder grote investeringen in mijn woning, ik neem een jaartje vrijaf op dat gebied. Dat wil niet zeggen dat ik op mijn lauweren ga rusten. Ik ben van plan om in 2017 minstens evenveel te sparen als in 2016. Ik wil zoals gewoonlijk een extra aflossing doen op de woonlening. Het plan is echter om de komende jaren de extra aflossingen geleidelijk aan af te bouwen ten voordele van mijn beleggingen.

De verminderde maandlasten door extra aflossen op de hypotheek zitten stilaan op kruissnelheid. Daarom vind ik dat het nu tijd is om te beginnen met het verder uitbouwen van mijn beleggingsportefeuille. Want op dat vlak ben ik de laatste jaren ter plaatse blijven trappelen. Mijn portefeuille stelt niet veel meer voor dan vijf jaar geleden. Alle vooruitgang die ik gemaakt heb in het opbouwen van mijn vermogen zit vast in stenen.

Bovendien zal het nog even duren voor het sneeuwbaleffect in mijn beleggingsportefeuille zichtbaar wordt. De (nogal ambitieuze) doelstelling voor 2017 is dan ook om de waarde van mijn beleggingen met 1/3 te doen toenenemen.

 

Het plan

Hoe ik dat ga verwezenlijken? Heel simpel. Voor elke euro die ik spaar voor een extra aflossing, gaat er minstens ook één euro naar mijn beleggingsrekening. Dat geld ga ik investeren in dividendaandelen en ETF’s en zo gaat de waarde van mijn portefeuille de hoogte in. Daarnaast gaat ook de volledige opbrengst van het 2017 fonds naar mijn beleggingsportefeuille.

Tot zover het plan. Ik zal jullie in de loop van volgend jaar regelmatig op de hoogte houden van mijn vorderingen!

(553)

11 Antwoorden

 1. Mooie plannen! En mooie resultaten afgelopen jaar!

  Ik vind het een goed voornemen, om elke euro die je aflost ook in investeringen te stoppen. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat.

  • Euhm, ik ben zelf ook heel benieuwd 😉
   Het voornemen is er, de praktische uitwerking nog niet helemaal. Ik wil trouwens niet meteen instappen tegen om het even welke prijs.
   Als de financiële markten te duur blijven, kan het geld gerust nog wat op mijn beleggingsrekening blijven staan, in afwachting van betere koopmomenten.

   Proficiat met het nieuwe rentepercentage op je hypotheek. Wat een besparing op maandbasis!
   Geeft meteen weer zin om verder af te lossen …

 2. Dat ligt bij ons in 2018. 2017 gaat nog veel geld kosten qua investeringen en aflossingen. 2018 gaan we sparen en aflossen.

  • Tja, na een periode geld uitgeven moet je wat bijsparen hé.
   Wat een ambitieuze aflosplannen hebben jullie voor komend jaar.
   Goed bezig!

 3. Mooie mijlpaal, gefeliciteerd!

  • Bedankt Rose. Jullie hebben 2016 in ieder geval heel goed afgesloten.
   Nog maar net een nieuwe woning en al een eerste rondje extra aflossen, sterk hoor.
   Veel succes met de aflosuitdaging voor 2017!

 4. Proficiat met de familie lening.

  Beste wensen voor 2017!

  We hebben er op de meetup over gesproken, en ik begrijp je standpunt tov de lening. Wellicht zou ik hetzelfde doen.
  Toch verrast dat je ook voor extra investeren gaat. Wat als je nog een jaar of 2 focust op de woonlening?

  • Dank je wel Amber tree, weer een klein stapje vooruit.

   Als ik me nog een tweetal jaar uitsluitend zou focussen op de woonlening, dan gaat die met meer dan 10.000 € per jaar naar beneden. Ik ben echter niet van plan om aan de looptijd te raken, enkel om de maandelijkse aflossingen naar beneden toe te herzien. Maar als ik me daartoe beperk, dan heb ik de indruk veel te ver achterop te gaan hinken in liquide vermogensopbouw, die niet in bakstenen vastzit.

   Uiteindelijk wil ik toch een alternatief voorzien voor als ik fulltime pendelen en al te stresserende werkomstandigheden niet meer zie zitten. En dat hoeft geen volledige financiële onafhankelijkheid te zijn. Parttime werk of dichter bij huis gaan werken heeft gevolgen langs de inkomstenzijde en door nu te diversifiëren hoop ik daar sneller een plan B voor te hebben. Hopelijk gewoon “just in case”, maar je weet maar nooit.

   Dus het idee om 50/50 voor aflossen en beleggen te gaan is voor mij een ideale mix van gevoel en ratio. Met directe resultaten (lagere maandbedragen, dus meer financiële zekerheid) en een basis voor toekomstige groei.

   Prettige eindejaarsfeesten en geniet van je ouderschapsverlof in 2017!

   • Anderzijds, als je nog 2 jaar meer afbetaald, dan heb je een heel pak minder geld nodig om te leven. Dan kan een nieuwe job ook minder verdienen…
    Hoeveel inkomen denk je te genereren met het extra beleggen. Hoe verhoudt dit zich tot de mindere maandlasten? Gewoon wat rationele vragen… Ik moet toegeven dat ik some ook het gevoel mee laat oordelen.

    • De reden waarom ik niet louter op basis van rekensommen werk, is puur psychologisch hoor. Het is niet omdat de cijfers perfect kloppen of heel erg in het voordeel van bepaalde keuze wegen, dat ik er een goed gevoel bij heb. Als je je zelf niet goed of comfortabel voelt bij been bepaalde stap of beslissing, dan mag die nog zo goed of gefundeerd zijn als maar kan, maar misschien niet zo heel erg geschikt voor jouw temperament of situatie. En dan werkt het ook niet.

     Als ik enkel zou focussen op afbetalen hypotheek kom ik na 2 jaar aan een besparing van 145 €/maand op mijn woonlasten. Elke maand opnieuw tot einde looptijd (december 2029).

     Terwijl inkomen uit beleggen geen zeker rendement biedt. Ik ga helemaal niet uit van de “gemiddelde” jaarwinst van 7% op de beurs waar regelmatig naar gerefereerd wordt. Ik vertrek liever van een minder optimistisch scenario, dat lijkt me nu eenmaal beter te verdedigen in het huidige klimaat. Dus dan spreek ik van een rendement van rond de 4%.

     Vind je dan niet dat mijn horizon om rendabel te beleggen te kort wordt als ik blijf uitstellen? Stel nu dat ik echt op mijn zestigste helemaal zou willen stoppen met werken, dan heb ik nog 18 jaar de tijd om voldoende reserves op te bouwen, niet langer.

     Gelukkig zal de hypotheek tegen dan volledig afbetaald zijn (zelfs zonder extra aflossen), dus mijn woonkosten zullen sowieso dalen.

 5. Gefeliciteerd. Hele mooie stap nu je deze lening achter je kunt laten… 🙂

Laat een reactie achter