Wat verandert er voor uw geld in 2017?

geplaatst in: Beleggen, Consumentenzaken, Sparen | 0

2017

 

Elk jaar worden op 1 januari een aantal maatregelen van kracht die onze koopkracht beïnvloeden. Dit kan zowel in positieve als in negatieve zin. Al staan er dit jaar voorlopig meer tegenvallers dan meevallers op de lijst. Een kort overzicht:

 

1. Verhoging van de roerende voorheffing

Deze bedroeg in 2016 27%, sedert 1 januari werd het percentage verhoogd naar 30%. Je betaalt roerende voorheffing op een aantal inkomsten zoals dividenden en intresten op niet-gereglementeerde spaarproducten.

Op de 30%-regel zijn er enkele uitzonderingen.
Zo blijft de vrijstelling van roerende voorheffing voor de eerste 1880 € intresten op een gereglementeerde spaarrekening behouden. Als je meer intresten zou ontvangen op een dergelijke rekening, dan wordt voor het gedeelte dat hoger is dan het grensbedrag een roerende voorheffing aangerekend van 15%.
Het uitzonderingstarief van 15% is ook geldig is voor onder andere dividenden van vastgoedbevaks die minstens 60% van hun activa investeren in zorgvoorzieningen, zoals rusthuizen.

Tot in 2011 bedroeg de roerende voorheffing nog 15% als algemene regel. We zien dus een verdubbeling van deze belasting op amper vijf jaar tijd!

 

2. Een hogere waterfactuur

Misschien had u het nieuws al gehoord. Door grootschalige vernieuwingswerken, zal de waterfactuur van een gemiddeld gezin in 2017 stijgen met ongeveer 20 €. In vergelijking met 10 jaar geleden is die factuur veel duurder geworden. En toch mogen we niet klagen. Proper water uit de kraan, dat drinkbaar is, voor amper 1 € per dag. Wat een luxe!

 

3. Duurdere elektriciteit

De stijging van onze elektriciteitsfactuur wordt jammer genoeg een jaarlijkse traditie. Deze keer komt er 5% bij voor een gemiddeld gezin, goed voor 50 € extra op de elektriciteitsfactuur.
Wist je trouwens dat het grootste gedeelte van de elektriciteitsfactuur bestaat uit taksen en heffingen? De energiecomponent, dat is de kostprijs van de eigenlijke elektriciteit, bedraagt minder dan 30% van de totale factuur.
En ik die dacht dat verwarming en verlichting basisproducten waren. Toch is de prijs voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin sedert 2010 met meer dan de helft gestegen. Vanuit sociaal oogpunt gewoonweg onbegrijpelijk.

 

4. Hogere verkeersboetes

Door een verhoging van de verekeningscoëfficient (in gewone taal: de factor waarmee een boete vermenigvuldigd wordt) zal je een verkeersboete harder voelen dan voorheen. Bijvoorbeeld: voor het gebruik van een GSM achter het stuur betaalde je in 2016 nog 120 € boete. In 2017 verhoogt dit bedrag met 40 €, een stijging met zomaar één derde. Braaf en hoffelijk zijn in het verkeer is dus de boodschap.

 

5. Verhoging van het maximumbedrag voor de beurstaks

Wie aandelen verhandelt op de beurs, betaalt hierop een taks van 0,27 %. Maar vanaf 2017 bedraagt het maximumbedrag van deze beurstaks 1.600 € (ipv 800 € zoals voorheen). Ook wie gebruik maakt van een buitenlandse broker (zoals De Giro) zal voortaan deze beurstaks moeten betalen. Vadertje staat zal je weten te vinden!

 

Het goede nieuws

 

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. De volgende maatregelen geven wat ademruimte aan je budget.

 

1. Een hoger loon

Het begin van het nieuwe jaar is het moment voor de indexering van de lonen in een aantal sectoren. Meestal wordt per CAO bepaald wanneer de lonen aangepast worden aan de stijging van de levensduurte. Geschat wordt dat bijna 500.000 mensen eind januari meer loon op hun bankrekening zullen zien verschijnen. De stijging varieert van 0,32 tot 1,14 %. Niet spectaculair, maar alle kleine beetjes helpen!

 

2. Stijging van het minimumpensioen

De allerlaagste pensioenen gaan er in 2017 met 0,7% op vooruit. Ook hier weer niet bijster veel. Je moet bovendien 45 gewerkte jaren (of gelijkgestelde periodes) kunnen voorleggen. Dus er zullen maar een beperkt aantal mensen van deze maatregel gebruik kunnen maken.

 

3. De speculatietaks verdwijnt

Deze taks was bedoeld om speculatie tegen te gaan door al wie aandelen, opties en warrants binnen de 6 maanden na aankoop terug verkoopt een belasting te laten betalen van 33% op de meerwaarde. De taks was nog niet zo lang geleden ingevoerd, maar bracht veel minder geld op voor de schatkist dan oorspronkelijk geraamd. Nu zet de regering dus een punt achter de fel omstreden speculatietaks. Verwacht wordt echter dat de stijging van de roerende voorheffing meer dan voldoende zal zijn om dit verlies voor de schatkist te compenseren.

 

Bovenstaande maatregelen zijn er enkele die mijn aandacht getrokken hebben en die ik onthouden heb uit de langere lijst wetswijzigingen en aanpassingen vanaf 1 januari 2017.

Wat mij vooral opvalt is dat de producten die voordeliger worden maar heel weinig stijgen in vergelijking met het tempo waaraan sommige producten duurder worden. De consument staat zoals gewoonlijk aan het einde van de ketting en is diegene die de eindfactuur zal gaan betalen. Met een verminderde koopkracht tot gevolg.

 

Hoe de schade te beperken?

Net daarom is het zo belangrijk om zelf bewust om te gaan met de centen die je verdient. Om zoveel mogelijk “waarde” in ruil te krijgen voor elke euro en om na te denken aan wat je je centen uitgeeft.

Mijn advies is dan ook: ga eens helemaal vooraan in de rij staan en betaal jezelf eerst. Wanneer je de kosten voor de volgende maand in kaart gebracht hebt, zet dan eerst een bedrag opzij (op je spaarrekening) en betaal vervolgens je variabele kosten van wat er nadien overblijft.

Want als je het omgekeerd doet, kom je gegarandeerd tot de vaststelling dat er niet veel overblijft aan het einde van de maand. Door doelbewust en op voorhand te sparen, kan je dit tegengaan.

Het vraagt enige aanpassing in het begin, maar al snel kijk je uit naar het ogenblik waarop je loon gestort wordt om een mooi bedrag te kunnen wegschrijven naar je spaarrekening.

Een verslaving? Eigenlijk wel, maar dan eentje van de minder gevaarlijke soort …  

(448)

Laat een reactie achter